Come listen... - Martin van Duynhoven

 
 

Op de nieuwe cd Come listen... staan tien composities van baanbrekend en uniek slagwerker Martin van Duynhoven. Onder andere Rondje Zandvoort met de Mini, dat het circuit van Zandvoort beschrijft en The Story, met een tekst van Ovidius. Het is prettig gestoorde en ontregelende muziek, op hoog niveau uitgevoerd door Marins eigen ensemble Wyler4 (Martin Van Duynhoven, Eugene Floren, Fred van Duynhoven en Andre Groen), aangevuld met Guus Janssen, Klaas ten Holt en Bibian Harmsen.

 

Martin van Duynhoven speelde o.a. in het Theo Loevendie Kwartet, in zijn eigen Martin van Duynhoven Percussie Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble en het Ab Baars Trio. Hij speelde op meer dan vijftig platen en cd s. Daarnaast is hij werkzaam als grafisch ontwerper.

 
 

UIT DE PERS:

vier sterren in De Volkskrant!

* * * *

Van Duynhoven verrast

Slagwerker Martin van Duynhoven maakt weinig platen onder eigen naam, maar als hij het doet, is erover nagedacht. Deze nieuwe cd bevat dan ook geen percussie-orgies van een drummer die eindelijk zelf eens loos mag gaan, maar weloverwogen composities.

De meeste zijn al oud en sommige bekend, maar ze worden opnieuw aangekleed. Drumstellen, vibrafoon en marimba staan hierbij centraal, die van zijn kwartet Wyler 4, maar op meerdere stukken worden ze aangevuld met basgitaar, elektrische gitaar, banjo en piano.

Het eerste stuk is meteen al verrassend: stevige polyritmische funkrock met rauwe gitaarlijnen, en sinistere, vervormde zang van bassiste Bibian Harmsen. Wat volgt, is enorm afwisselend, wat betreft de beelden die worden opgeroepen maar ook in de bezetting. Zo is In A.M. Part 1 een uiterst muzikale drumsolo van de leider, orkestraal van opzet en uitgevoerd met swingende precisie, In A.M. Rock een Zappiaans en kleurrijk spektakel voor de hele groep. En er wordt zelfs een tekst uit de Metamorfosen van Ovidius gebracht, begeleid door even ritmische als melodieuze partijen van drie drumkits.(Door Frank van Herk)

Come listen...

Martin van Duynhoven, Fred van Duynhoven, Eugene Floren, Andre Groen, Bibian Harmsen, Guus Janssen en Klaas ten Holt

(TSR009) 10,00